„Multumesc, inainte de toate, PSS Virgil Bercea cel care a crezut primul in aceasta idee si nu doar ca a crezut ci a si sustinut financiar, prin Episcopie, inceperea lucrarilor. Va multumesc.

Astfel a inceput periplul cautarii finantarii pentru ridicarea si finalizarea constructiei.

Multumesc unui grup de credincioase din Oradea, in mare parte, cred, din parohia aceasta, in special domnisoarei Maria Stanciu cea care a mobilizat grupul si au cerut, la rugamintea mea, mijlocirea Cerului pentru gasirea finantatorilor. Sunt convins ca fara rugaciunea voastra nu am fi reusit sa ajungem aici. Va multumesc.

Ii multumesc domnului arhitect Octavian Muth cel care a proiectat gandurile mele si a iesit ceea ce vedeti precum si domnului ing. Negrea Ovidiu pentru proiectul de rezistenta.

Domnul inginer Victor Tamas, dirigintele de santier a fost mereu prezent, nu doar aici la aceasta constructie ci si pe celelalte doua santiere, pentru ca, in acesti ani, in paralel cu aceasta constructie, Caritas Eparhial, a construit in Oradea un Centru Social Maria Rosa si un Bloc social, blocul DAR. Ne pare rau ca urmatoare constructie, ce o ridicam la Ioanis, Centru de zi pentru copii, ”Sfantul Martin”, nu ne veti putea ajuta deoarece este departe de Oradea dar, sper, ca macar la inaugurarea centrului, in toamna acestui an, sa fiti alaturi noi. Va multumesc.

In cei zece ani de cand am demarat lucrarile au fost mai multe firme care si-au adus aportul la finalizarea constructiei. Firma Edil Coneco SRL, condusa de Constantin Chiruta si Dorin Negrau, care a ridicat casa de la zero pana la acoperis. Firma Mnerau Edilitare, care a continuat lucrarile, condusa de Marcel Mnerau, firma CEO CONSTRUCT, firma asociatiei noastre care a finalizat lucrarile, firma Toni Instal condusa de Florin Mag, s-a ocupat de partea electrica, firma AL.SE.RO. condusa de Mircea Ciordas, care s-a ocupat de parte de IT si PF Florin Octavian, cu baietii lui, care s-a ocupat de instalatiile sanitare si termice. Tuturor va multumesc.

In mod particular amintesc aici doua persoane care m-au ajutat foarte mult la pregatirea casei pentru inaugurare. Este vorba de Mihai Pop si Mihai Popa. Va multumesc.

Doresc sa amintesc acum pe parintele Vasile Soptea care, timp de doi ani cat a fost presedintele Caritas Eparhial si, sustinut de Adela Popa Ghitulescu, in calitate de director executiv, au continuat lucrarile la aceasta constructie. Va multumesc.

Le multumesc angajatilor asociatie noastre si parintelui Sorin Craciun cu sotia Anamaria care ne-au ajutat sa pregatim casa pentru a putea fi vizitata.

Multumesc voluntarilor care ne ajuta in aceasta zi pentru buna desfasurare a vizitei centrului.

Multumesc finantatorilor fara de care, azi, nu am fi aici. Mai intai Episcopiei Greco Catolice de Oradea care, asa cum am spus, a fost prima care ne-a ajuta financiar.

Apoi Asociatiei Chiese dell-est din Italia si, in mod special parintelui Antonio Rossi, cel care a crezut de la inceput in acest proiect. Din pacate varsta inaintata nu i-a permis sa fie prezent aici, dar sunt alaturi de noi, din partea asociatiei: Don Alfredo Savoldi, presedintele asociatie, Alberto Pasini cu sotia Cristina si Rinaldo Scandolo, membri in consiliu de conducere, Valentina Coleoni, secretara cu doi prieteni Don Giuseppe Minghetti si Aldo Ravasio. Ne bucuram ca ati reusit sa veniti si va rog sa ii transmiteti lui Don Antonio multumirile noastre.

Organizatia Renovabis, din Germania, este al doilea mare finantator al acestei case. Din pacate, persoana care a crezut in aceasta idee si care a sustinut proiectul la Renovabis, doamna Monica Klek, nu a reusit sa ajunga. Le multumesc.

In locul doamnei Monica acum, la Renovabis, pentru Romania este un alt referent, in persoana domnisoarei Theresa Grabinger care, la fel, crede in asociatia noastra si in potentialul nostru. Nici ea nu a putut fi prezenta azi dar, ne-a promis ca va veni cat mai repede cu putinta.

Conferinta Episcopilor Americani a fost un generos finantator prin referentul pentru Romania, in persoana lui Declan Murphy. Le multumesc.

Alaturi de acesti finantatori au fost alte sute de persoane care, de-a lungul anilor, au fost aproape de noi prin donarea a 2% din impozitul pe profit.

Cu unii dintre dumneavoastra am inceput constructia impreuna, altii s-au alaturat de-a lungul anilor si am finalizat-o impreuna. Cu cat ne-am implicat, fiecare dintre noi, cu atat visul de a vedea ridicata aceasta casa pentru varstnici s-a realizat mai repede.

Donatiile oferite de dumneavoastra au avut o importanta deosebita pentru ca au reprezentat contributia proprie adusa de organizatie, la acest proiect.”

Pr. Olimpiu Todorean, presedinte Asociatia Caritas Eparhial Oradea