Casa Frentiu – un vis inceput cu mai bine de 10 ani in urma

La inceput a fost un vis apoi, o dorinta si a fost nevoie de 10 ani ca sa devina realitate. Faptul ca suntem azi aici demonstreaza ca, uneori, visele se adeveresc, ca dorintele se implinesc si ca efortul este rasplatit.

De ce Casa Frentiu?

Ne-am dorit o casa pentru persoanele singure care fie nu au copii, fie au dar sunt plecati in strainatate, persoane care nu doresc sa plece la copii sau a caror copiii nu se pot intoarce. Boala cea mai mare o consideram a fi singuratatea. Dupa o viata de munca, varstnicii se regasesc cu o locuinta de intretinut, singuri, cu plata facturilor si doar cu prietenii pe care ii mai au, si acestia pierzandu-se rand pe rand. Li se acorda posibilitatea sa isi petreaca o batranete linistita, in colectivitate, fara grija facturilor, iar in momentul in care doresc sa fie singuri se pot retrage in camera lor.

Totul a inceput in 2007 cand am pornit cu un ajutor de 50.000 euro din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea prin care s-a trasat locul si s-au inceput lucrarile. Au urmat ani in care s-au cautat fonduri in strainatate pentru continuarea lucrarilor, am facut apel la 2% din impozitul pe venit al donatorilor din comunitate. Au fost ani in care constructia a stagnat din cauza lipsei de fonduri si au fost nevoie de 10 ani pentru finalizarea constructiei. Chiar daca au existat donatori care au dorit sa doneze pentru a avea un loc in casa, nu au fost acceptate datorita incertitudinii finalizarii constructiei. Au fost 10 ani dificili insa le suntem recunoscatori tuturor celor care s-au implicat atat financiar, cat si sufleteste in constructia acestei case.

Scopul serviciului social „Centrul rezidential Casa Frentiu” este de a asigura la nivel local o infrastructura moderna, eficace si eficienta, cu dotari la nivelul standardelor europene, in domeniul serviciilor de asistenta sociala si medicala a persoanelor varstnice.

Echipa

Echipa de profesionisti care respecta standardele minime de calitate pentru servicii sociale in centrele rezidentiale destinate persoanelor in varsta.

Pr. Olimpiu Todorean

Pr. Olimpiu Todorean

Presedinte Asociatia Caritas Eparhial Oradea
Miruna Moza

Miruna Moza

Coordonator Centru rezidential