Direcția de Asistență Socială Oradea împreună cu Primăria Municipiului Oradea și Caritas Eparhial Oradea, al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, i-au sărbătorit vineri, 29 septembrie a.c., pe seniorii orașului nostru, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, instituită în 1991 de Organizația Națiunilor Unite pentru a fi marcată anual pe 1 octombrie.

În „Casa Frențiu”, centrul rezidențial pentru vârstnici al Caritas Eparhial Oradea, peste 100 de persoane, rezidenți și persoane în etate din Centrele Sociale Multifuncționale ale cartierelor orașului au fost întâmpinate cu o floare, o felicitare și cu brațele deschise pentru a se bucura împreună de o sărbătoare menită să le arate prețuirea celor din jur, recunoștința generațiilor care îi succedă și importanța pe care o au pentru societate. Ocazia a fost, ca în fiecare an, prilej de bucurie pentru toți bunicii care au luat prânzul ca într-o familie, s-au bucurat de momente artistice și multă voie-bună, alături de oameni minunați care le-au adus aminte cât sunt de valoroși.

La eveniment au luat parte doamna Antonia Nica, viceprimar al orașului Oradea, doamna Anca Grama, director al Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO), doamna senator Arina Moș, sosită special de la București pentru acest eveniment de care e legată sufletește, și pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea.

În cuvântul de bun venit, directorul DASO Oradea și-a exprimat bucuria de a putea sărbători Ziua Persoanelor Vârstnice din acest an într-o zi frumoasă ca de vară târzie, cu o prezență atât numeroasă. Mulțumind celor prezenți pentru că au dat curs invitației Direcției de Asistență Socială Oradea de a sărbători împreună în această locație familială și prietenoasă, doamna Anca Grama și-a exprimat aprecierea față de tot ceea ce sunt și tot ceea ce ne-au învățat persoanele în vârstă. „Mare parte dintre cei prezenți aici sunt bunicii noștri care frecventează Centrele Sociale Multifuncționale din cartierele orașului. În acest an, mai mult ca în alți ani, au dat curs invitației mai multe persoane care frecventează aceste centre, arătându-ne astfel că ele sunt benefice în Oradea și am reușit să vă aducem împreună cu noi. Vă doresc multă sănătate, să vă bucurați de o pensie lungă, să vă bucurați de copii, nepoți, rude, prieteni, de tot ceea ce aveți alături și să ne revedem cu bine de fiecare dată! La mulți ani, dragi bunici! Vă mulțumim pentru tot ce ați realizat pe parcursul vieții și vă dorim multă sănătate!”.

Cine are bunici să se bucure…

Sunteți binecuvântați că sunteți astăzi aici! – a spus doamna Antonia Nica, viceprimar al Primăriei Municipiului Oradea. Văzându-vă aici, îmi aduc aminte de bunica mea care s-a dus anul trecut, dar s-a dus pe pace, în liniște, la vârsta de 89 de ani, în mijlocul familiei ei. Cred că fiecare etapă a vieții trebuie să fie o sursă de fericire pentru fiecare dintre noi, trebuie să știm să apreciem fiecare moment al vieții și cred că dumneavoastră sunteți cei mai în măsură să spuneți acest lucru. Autoritățile publice locale ale orașului Oradea sunt alături de persoanele vârstnice, prin DASO, prin activitățile pe care le derulează și prin grija individuală pe care știu că o alocă atunci când este cazul. Să vă dea Bunul Dumnezeu multă sănătate, fericire și ani mulți de acum încolo!”.

La rândul ei doamna senator Arina Moș a mulțumit pentru prilejul de a fi aici, de această dată ca invitat, amintindu-și cu drag anii în care organiza acest eveniment ca director DASO Oradea: „Dragi părinți, dragi bunici, astăzi este despre dumneavoastră și vă doresc tot binele din lume! Mă bucur enorm că DASO și Primăria Municipiului Oradea continuă aceste proiecte frumoase în care putem să ne vedem, să socializăm, să ne bucurăm unii de alții. Până la urmă, în viață rămânem cu lucrurile frumoase, cu prieteniile, cu poveștile noastre de viață, ale dumneavoastră, cu sfaturile pe care ni le dați. Rămâne această interconexiune între oameni la care eu țin enorm și care, din cauza perioadei de pandemie a fost mai greu de realizat. (…) Vă doresc multă, multă sănătate, să aveți o sărbătoare frumoasă, să vă simțiți bine împreună și să ne vedem ori de câte ori putem la astfel de evenimente. Împreună putem face lucruri frumoase! La mulți ani!” – a spus senatorul Arina Moș, felicitând colegii din cadru DASO Oradea și gazdele „Casei Frențiu” coordonate de doamna Miruna Moza, coordonator al Centrului pentru Vârstnici.

Tu ești așteptarea mea, Doamne…. (psalmul 71)

„Sunteți importanți pentru noi, deoarece ajutați la menținerea vie a memoriei și la actualizarea ei. Fără această memorie, nu putem crede în ziua de mâine și, cu înțelepciunea dumneavoastră, în această memorie vie faceți posibilă transmiterea valorilor etice și morale – le-a transmis pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea, persoanelor vârstnice prezente la sărbătoarea din „Casa Frențiu”, cărora le-a evocat în introducere Psalmul 71, dedicat înțelepciunii senectuții. Dumneavoastră sunteți puncte de referință și noi ne putem baza deplin pe afecțiunea și înțelegerea dumneavoastră profundă. Dumneavoastră puteți fi un avantaj în eventualele crize ale adolescenței, tinereții și maturității noastre. Căci, ce este mai frumos decât să ai o bunică sau un bunic care să poată asculta fără să reproșeze, fără să vrea să judece? Simți că îi poți spune ei/lui lucruri pe care nu le poți spune altora, iar dialogul cu ei te ajută să înțelegi, să confrunți și să accepți ceea ce trăiești. De aceea vă rugăm să ne transmiteți experiențele dumneavoastră fără a le judeca pe ale noastre, iar noi promitem să vă iubim, să vă arătăm recunoștința pentru ceea ce sunteți și pentru ceea ce ați făcut pentru noi. Azi, cer Domnului să dea tuturor oamenilor în vârstă, în mod special dumneavoastră, cei prezenți și rezidenților „Casei Frențiu” multă sănătate și viață lungă, să le binecuvânteze osteneala și să-i protejeze de orice pericol. La mulți ani!”.

După acest moment, cei prezenți au rostit împreună cu pr. Dat Gheorghe, rezident și capelan al „Casei Frențiu” rugăciunea Tatăl Nostru, bucurându-se apoi de prânzul pregătit de Select Catering, care a oferit această masă și surpriza dulce de la final. Și la această ediție, persoanele vârstnice s-au bucurat de programul artistic pregătit de domnul Radu Moș și invitații lui.

În ”Casa Frențiu” „ne simțim bine, ne place cum suntem tratați, cum suntem serviți sau îngrijiți”, ne spune doamna Culici Viorica rezidentă în Centrul pentru Vârstnici al Caritas Eparhial Oradea de un an. „Suntem 40 de persoane în centru și suntem toți o familie aici.” Partea cea mai greu de acceptat pentru o persoană vârstnică este tocmai vârsta – spune dumneaei cu zâmbetul pe buze – mărturisind că cea mai frumoasă amintire din viață este căsătoria dânsei, de care își amintește cu nostalgie.

Locul acesta este pentru noi ca o familie – ne înțelegem foarte bine, nu ne certăm, nu ne supărăm, ne spune și doamna Bordea Floare, din București, venită pentru a se bucura împreună cu fratele dânsei de ultima etapă a vieții în „Casa Frențiu” din Oradea. Ne descrie fiecare zi ca pe o mică viață, de care se bucură alături de ceilalți beneficiari mergând în parc, jucând baschet sau îngrijindu-se de propria eleganță. „Dacă știi să o trăiești, viața e frumoasă, în fiecare zi”, conchide dumneaei.

Doamna Cacuci Florica, în vârstă de 83 de ani, este aici împreună cu soțul dânsei și se bucură împreună de prezența tuturor celor prezenți la sărbătoare. Cu o voce caldă, ia mâna interlocutorului ca să o strângă agale, cum numai o bunică o poate face. Spune apoi că fiicele sunt plecate în SUA și le vede o dată pe an. Se bucură însă de maxim confort în „Casa Frențiu”, de multă liniște și seninătate.

Psiholog clinician Ionel Popa al acestui Centru Rezidențial pentru Vârstnici din Oradea, atent în fiecare zi la nevoile emoționale ale beneficiarilor, consideră că dificultatea cea mai mare a persoanelor vârstnice astăzi este aceea de a accepta că „proiecțiile lor din tinerețe față de cultura care a fost în poporul nostru, nu coincid cu cele de acum. Persoanele vârstnice instituționalizate au fost nevoite să își schimbe toată perspectiva și să se readapteze, pentru că situația socială și economică s-a schimbat mult în România în decurs de trei decenii: copiii au fost nevoiți să plece în străinătate, iar sentimentul abandonului este destul de pregnant.” În „Casa Frențiu” lucrează cel mai mult pe emoțiile trăite zilnic de cei prezenți: „Linia emoțiilor este cea mai bună terapie, fiind poarta cu care putem ajunge și putem clădi la vârsta lor, ca să înțeleagă și să accepte etapa în care se află. Pentru noi este foarte importantă viziune pe care încercăm să o implementăm aici: a fi toți o familie. Învățăm să ne acceptăm fiecare cu defectele și frustrările pe care le avem, poate cu neîmpliniri adunate, cu doliul sau singurătatea. Este greu pentru mulți dintre vârstnici, la pierderea partenerului de viață sau chiar a copilului, să își dezvolte toleranța și răbdarea față de nevoile celorlalți, să îi înțeleagă. Încercăm necontenit să găsim puncte comune de discuție și de familiarizare, pentru că ne dorim ca fiecare nou-venit să se integreze cât mai ușor”.

Andrei Horgoș voluntar Caritas Eparhial Oradea, se simte foarte bine printre persoanele vârstnice. Vine aici zi de zi, pentru a-i anima pe beneficiarii Centrului Rezidențial „Casa Frențiu” unde se simte ca la bunici.

Înțelepciunea și generozitatea oamenilor devin tot mai vizibile odată cu înaintarea în vârstă”, citim pe felicitarea confecționată de beneficiarii din Centrele Multifuncționale din cartiere pentru bunicii prezenți la eveniment, pentru a le ura cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice „multă sănătate, prețuire și o viață cât mai îndelungată, plină de fericire!”. Ceea ce le dorim și noi!

Mihaela CABA-MADARASI