Plecând de la îndemnul Papei Francisc: ”tinerilor, care vă pregătiți să plecați la Lisabona sau care veți trăi Ziua Mondială a Tineretului în locurile voastre, aș vrea să vă spun: înainte de a pleca, mergeți să vă vizitați bunicii, faceți o vizită unei persoane în vârstă! Rugăciunea lor vă vor proteja și veți purta binecuvântarea acelei întâlniri în inima voastră. Vă rog, pe voi vârstnici, să însoțiți cu rugăciunile voastre tinerii care urmează să sărbătorească JMJ. Acești tineri sunt răspunsul lui Dumnezeu la cererile voastre, rodul a ceea ce ați semănat, semnul că Dumnezeu nu își abandonează poporul, ci îl întinerește mereu cu imaginația Spirtului Sfânt”, în Mesajul pentru cea de-a treia Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice care s-a sărbătorit duminică 23 iulie, a.c., Asociația Caritas Eparhial Oradea a lansat o invitație PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea, și tinerilor care vor merge la Ziua Mondială a Tinerilor, la Lisabona, în Portugalia, de a avea un moment de comuniune, prin rugăciune, cântec și voie bună la ”Casa Frențiu”, alături de seniorii rezidenți.

La ora 17.00, odată sosit PSS Virgil la ”Casa Frențiu”, însoțit de Eugen Ivuț și alți doi invitați, a salutat și a stat de vorbă cu tinerii prezenți și, apoi, aproape cu fiecare rezident în parte adresându-le, acestora din urmă, un cuvânt de consolare și de speranță.

Programul serii a debutat cu o scurtă prezentare a întâlnirii făcută de părintele Olimpiu Todorean, președintele asociației și, apoi, în mod alternativ, bunicii și tinerii s-au rugat împreună și unii pentru alții.

Mai întâi s-a rostit o decadă din Rozarul de Bucurie, Taina a doua, ”Vizita Mariei la Elisabeta”. Apoi, bunicii au rostit rugăciunea dăruită pentru această Zi iar tinerii din rugăciunea de la Ziua Mondială a Tinerilor. După fiecare rugăciune, la îndemnul PSS Virgil s-a cântat strofa a doua de la rozar, iar mai apoi refrenul de la cântecul ”Fecioara la munte”.

În cuvântul său adresat bunicilor rezidenți, PSS Virgil a spus: ”Pentru toate bunele și relele din viața noastră trebuie să îi mulțumim înainte de toate lui Dumnezeu. Toți am avut și mai bune și mai puțin bune, dar dumneavoastră aveți acum înțelepciunea vieții. Și cu această înțelepciune a vieții vă regăsiți cu toții împreună în această casă de oaspeți. Și ne spune Mântuitorul că ”acolo unde sunt doi sau trei și eu sunt împreună cu ei” și asta înseamnă că Domnul este în fiecare zi cu dumneavoastră și printre dumneavoastră. De aceea eu vă îndemn să îi mulțumim Domnului, să ne bucurăm de zilele pe care le avem, așa cum sunt, mai bune sau mai grele și, în același timp, să ne ajutăm unii pe alții. La intrare mi-au spus două doamne că ”ne ajutăm una pe alta”. Este extraordinar de frumos când reușim, așa cum suntem, să ne ajutăm unul pe celălalt chiar dacă, foarte adesea, nu putem să ne ajutăm unul pe celălalt decât cu un zâmbet sau un cuvânt bun. Dar dacă putem să îi spunem celui de lângă noi un cuvânt bun și să-i zâmbim, am făcut cel mai mare și mai frumos lucru. Eu vă doresc tuturor ani buni și binecuvântați de Domnul căci, dacă există un pic de bunătate și binecuvântarea Domnului, putem să mergem înainte. Lăudat să fie Isus Cristos. Vă îmbrățișez pe toți!”

După binecuvântarea finală întâlnirea a continuat cu un moment poetic și muzical. Și pentru că tema de anul acesta a fost „Milostivirea Lui este din generație în generație” (Lc. 1,50) nu puteau să lipsească de la întâlnire cei mai mici, ”rodul a ceea ce au semănat, semnul că Dumnezeu nu își abandonează poporul, ci îl înnoiește mereu cu imaginația Spiritului Sfânt” (Mesajul pentru cea de-a treia Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice).

Astfel, cele mai tinere participante, aduse cu mult drag de doamna Miorița Săteanu – Cetățean de onoare al Municipiului Oradea și însoțite de părinții lor, Roxana Dumitru și Maria Pașca au recitat câte o poezie iar Natalia Mendre ne-a încântat cu glasul ei, interpretând o priceasnă. Din partea tinerilor, Carla Maxim a cântat un cântec religios, iar bunicii au fost reprezentați cu brio de doamna Ileana Mureșan.

La solicitarea expresă a PSS Virgil, toți bunicii au cântat împreună cu el ”Ciobănaș cu trei sute de oi”, spre bucuria tuturor celor prezenți.

După acest cântec, care a făcut să curgă lacrimi din ochii multora, bunicii rezidenți s-au retras la cină, iar tinerii și cei mai mici au servit un sandvici și o înghețată oferite de coordonatoarea centrului, doamna Miruna Moza.

Un moment aparte a fost atunci când copiii din ”Ceata lui Pițigoi” au oferit obiecte realizate de ei tinerilor care merg la Lisabona, pentru ca aceștia să le ducă mai departe și să le dea și altor tineri. Gestul a fost însoțit îndemnul făcut de doamna Miorița Săteanu și anume ca ei să ne reprezinte țara cu onoare și cinste și să vorbească, acolo unde vor merge, despre frumusețile țării noastre.

Mulțumim PSS Virgil, tinerilor care vor merge la Lisabona, copiilor și tuturor celor care au fost prezenți la acest moment de rugăciune, cântec și voie bună în ”Casa Frențiu”, alături de bunicii rezidenți!

Mihaela CORB

Asistent social practicant