Publicăm mai jos textul Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru cea de-a treia Zi Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice care se sărbătorește în a patra duminică a lunii iulie – anul acesta pe 23 iulie.

Dragi frați și surori!
„Milostivirea Lui este din generație în generație” (Lc. 1,50): aceasta este tema celei de-a treia Zile Mondiale a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice. Este o temă care ne readuce la o întâlnire binecuvântată: cea dintre tânăra Maria și ruda ei în vârstă Elisabeta (cf. Lc. 1, 39-56). Umplută de Spiritul Sfânt, acesta din urmă adresează Maicii Domnului cuvinte care, după milenii, dau ritm rugăciunii noastre zilnice: „Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău” (v. 42). Iar Spiritul Sfânt, coborându-se deja asupra Mariei, o îndeamnă să răspundă cu Magnificatul, în care ea proclamă că mila Domnului se extinde din neam în neam. Spiritul Sfânt binecuvântează și însoțește fiecare întâlnire rodnică între diferite generații, între bunici și nepoți, între tineri și vârstnici. Dumnezeu, de fapt, dorește ca, așa cum a făcut Maria cu Elisabeta, tinerii să se bucure de inimile vârstnicilor și să tragă înțelepciune din experiențele lor. Dar, mai presus de toate, Domnul nu vrea să-i lăsăm pe vârstnici în pace, să nu-i îndepărtăm, așa cum se întâmplă, din păcate, prea des astăzi.
Anul acesta, apropierea dintre sărbătorirea Zilei Mondiale a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice și cea a Tineretului este frumoasă; ambele au ca temă „graba” Mariei (cf. v. 39) de a o vizita pe Elisabeta și astfel ne determină să reflectăm asupra legăturii dintre tineri și vârstnici. Domnul speră ca, întâlnindu-i, tinerii să accepte chemarea de a-și păstra memoria și de a recunoaște, datorită lor, darul apartenenței la o istorie mai mare. Prietenia unei persoane în vârstă îl ajută pe tânăr să nu aplatizeze viața în prezent și să-și amintească că nu totul depinde de abilitățile sale. Vârstnicilor, în schimb, prezența unui tânăr le deschide speranța că ceea ce au trăit nu se va pierde și că visele lor se vor împlini. Pe scurt, vizita Mariei la Elisabeta și conștientizarea că mila Domnului se transmite de la o generație la alta dezvăluie că nu putem merge mai departe - nici măcar să ne mântuim - singuri și că intervenția lui Dumnezeu se manifestă mereu împreună în istoria unui popor. Însăși Maria este cea care o spune în Magnificat, bucurându-se de Dumnezeu care a făcut minuni noi și surprinzătoare, fidelă făgăduinței făcute lui Avraam (cf. vv. 51-55).
Pentru a primi mai bine stilul de acțiune al lui Dumnezeu, să ne amintim că timpul trebuie trăit în plinătatea lui, pentru că cele mai mari realități și cele mai frumoase vise nu se realizează într-o clipă, ci prin creștere și maturizare: pe drum, în dialog, în relație. Așadar, cei care se concentrează doar asupra imediatului, asupra propriilor avantaje de atins rapid și cu lăcomie, pe „totul și imediat”, pierd din vedere acțiunea lui Dumnezeu. Planul său de iubire, în schimb, străbate trecutul, prezentul și viitorul, se întinde și leagă generații. Este un proiect care ne depășește pe noi înșine, dar în care fiecare dintre noi este important și mai presus de toate este chemat să mergem dincolo. Pentru cei mai tineri, este vorba de a depăși limitele imediate ale realității virtuale, care ne distrag adesea atenția de la acțiunile concrete; pentru cei mai în vârstă este vorba de a nu zăbovi asupra punctelor forte care slăbesc și de a nu regreta oportunitățile pierdute. Să privim înainte! Să ne lăsăm modelați de harul lui Dumnezeu care, din generație în generație, ne eliberează de imobilitatea în acțiunile noastre și de regretele trecutului!
În întâlnirea dintre Maria și Elisabeta, dintre tineri și vârstnici, Dumnezeu ne dăruiește viitorul său. Într-adevăr, călătoria Mariei și primirea Elisabetei deschid porțile manifestării mântuirii: prin îmbrățișarea lor, milostivirea Lui, cu o blândețe veselă, izbucnește în istoria omenirii. Așa că aș vrea să invit pe toți să se gândească la acea întâlnire, mai mult, să închidă ochii și să-și imagineze, ca într-un instantaneu, acea îmbrățișare dintre tânăra Maica Domnului și mai vârstnica mamă a Sfântului Ioan Botezătorul; să-l reprezinte în minte și să-l vizualizeze în inimă, să-l fixeze în suflet ca pe o icoană interioară luminoasă.
Și apoi vă invit să treceți de la imaginație la a o concretiza, la a face ceva care să îmbrățișeze bunicii și vârstnici. Să nu-i lăsăm singuri, prezența lor în familii și comunități este prețioasă, ne dă conștientizarea de a împărtăși aceeași moștenire și de a face parte dintr-un popor ale cărui rădăcini sunt păstrate. Da, vârstnici sunt cei care ne transmit apartenența la Poporul lui Dumnezeu. Biserica, la fel ca și societatea, are nevoie de ei. Ei oferă prezentului un trecut necesar pentru a construi viitorul. Să-i onorăm, să nu ne lipsim de compania lor și să nu-i lipsim de a noastră!
Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor se vrea a fi un mic semn delicat de speranță pentru ei și pentru întreaga Biserică. Prin urmare, îmi reînnoiesc invitația tuturor - eparhii, parohii, asociații, comunități - să o celebreze, punând în centru bucuria debordantă a unei întâlniri reînnoite între tineri și vârstnici. Voi tinerilor, care vă pregătiți să plecați la Lisabona sau care veți trăi Ziua Mondială a Tineretului în locurile voastre, aș vrea să vă spun: înainte de a pleca, mergeți să vă vizitați bunicii, faceți o vizită unei persoane în vârstă! Rugăciunea lor te vor proteja și veți purta binecuvântarea acelei întâlniri în inima voastră. Vă rog, pe voi vârstnici, să însoțiți cu rugăciunile voastre tinerii care urmează să sărbătorească JMJ. Acești tineri sunt răspunsul lui Dumnezeu la cererile voastre, rodul a ceea ce ați semănat, semnul că Dumnezeu nu își abandonează poporul, ci îl întinerește mereu cu imaginația Spirtului Sfânt.
Dragi bunici, dragi frați și surori în vârstă, binecuvântarea îmbrățișării dintre Maria și Elisabeta să vă ajungă și să vă umple inimile de pace. Vă binecuvântez cu afecțiune. Și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine. 
Roma, San Giovanni in Laterano, 31 mai 2023, Sărbătoarea Vizitei Fecioarei Maria la vara sa Elisabeta. 
FRANCISC

RUGACIUNE
PENTRU A 3-A ZI MONDIALĂ A BUNICILOR ȘI AL VĂRSTINICILOR, 2023
 
Fecioara Maria,
Mamă a credinței și a speranței,
model pentru această umanitate îndoită de indiferență,
fă-mă disponibil ca Tine
în a accepta voia lui Dumnezeu,
pentru a mări și a lăuda Mila Sa.
Maria, Mama tării,
Tu care îmi cunoști inima,
nu mă lăsa să mă descurajez.
Îmi încredințez viața în mâinile tale.
Vindecă-mi rănile,
gingășia ta să mă însoțește pe drumul meu.
Prezența ta, Maică a iubirii,
să ne ajute să trăim bucuria
de a ne vedea familiile unite.
Ajută-mă să transmit gingășia și iubirea lui Dumnezeu
nepoţilor şi tinerilor
astfel încât, aparte că ne rugăm pentru ei,
să ne putem ruga cu ei.
Mijlocește Maria, pentru mine, darul Spiritului Sfânt:
întărește-mi slăbiciunea;
insuflă mângâiere în inima mea
pentru a putea lăsa urme de credință printre tineri,
mărturia frumuseții vieții,
conștientizarea că viața are o limită
și că dincolo, ne așteaptă îmbrățișarea Tatălui. 
Amin.