Data de 15 ianuarie marchează nașterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889), dar și Ziua Culturii Naționale. Anul acesta se împlinesc 173 de ani de la nașterea marelui poet. Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 12 ani.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Această zi importantă a fost celebrată și la „Casa Frențiu” alături de invitați de seamă: Miorița Săteanu – Cetățean de onoare al Municipiului Oradea –, Heteș Pascu, Florica Mera, Florina Rodica Denut, Leontina Costruț, Aurel Horgoș și Maria Odette Bilan.

Programul dedicat „Luceafărului poeziei românești” a început cu descrierea lui Mihai Eminescu, geniul poeziei românești, care a fost urmat de un moment artistic unde rezidenții centrului și invitații au recitat poeziile și au interpretat cântecele marelui poet.

Evenimentul a avut o încărcătură emoțională puternică pentru rezidenții centrului „Casa Frențiu”, care au adus un tribut marelui poet Mihai Eminescu, simbolul națiunii noastre.

Mihaela CORB

Asistent social practicant