Măreaţa zi de 1 DECEMBRIE a fost sărbătorită de toţi locatarii centrului rezidenţial ”Casa Frenţiu” cu entuziasm şi multă bucurie împreună cu colaboratorii proiectului “Cetăţeni activi la puterea a treia”.
Evenimentul a debutat cu o scurtă introducere despre importanţa sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie prezentată de Săteanu Mioriţa, coordonator de proiect.
Au urmat apoi intonarea de către toţi participanţii a Imnului de Stat al României şi a cântecelor patriotice care au înflăcărat sufletele prin acompaniament susţinut de acordeonul profesorului Ioan Fluieraş.
Soliştii vocali consacraţi care şi-au dat concursul la realizarea acestui moment artistic au fost prof. Maria Matei, prof Doina Iliescu şi tânărul interpret de muzică populară Adrian Bojan.
Programul de cântece a fost intercalat de recitări prezentate de către doamna Aneta Cozma, prof. Ecaterina Grecu, prof. Tanca Maria, prof Doina Iliescu şi Mioriţa Săteanu.
S-au recitat cele mai cunoscute poezii care, prin versurile lor, aduc un preţios elogiu României şi prezintă un sentiment de patriotism puternic: “Ce-ţi doresc eu ţie dulce Românie”, de Mihai Eminescu, “Decebal către popor”, de George Coşbuc, “La Noi” de Octavian Goga şi “Ţara mea, frumoasă ţară” de Ileana Bodi.
Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne o pagină sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.
Sărbătoarea Sfântului Crăciun ce se apropie a oferit o evocare a sentimentelor de credinţă şi evlavie faţă de sosirea pe lume a Pruncului Isus, a creat o atmosferă de linişte şi pace în sufletele tuturor şi o bucurie care s-a transmis prin zâmbete, între toţi participanţii.
În încheierea momentul festiv, toţi participanţii şi-au dat mâna şi au încins Hora Unirii, iar ca semn al bunei înţelegeri şi al aprecierii momentului artistic oferit de către invitaţi s-a intonat tradiţionalul ”La Mulţi Ani”!
Săteanu Mioriţa
Coordonator de proiect